Please enable JS

A családállítás törvényei és rendjei

Bert Hellinger megfigyelései szerint három alapvető törvény uralkodik a mezőben.

  • Az odatartozás joga
  • A hely törvénye
  • Az adok-kapok egyensúlya

Az odatartozás joga

Eszerint mindenkinek, aki a családhoz tartozik, egyenlő a joga ehhez az odatartozáshoz. Senkit, aki része a családrendszernek, nem lehet abból „büntetlenül” kizárni. Ha ez mégis megtörténik, valakit kitagadnak, annak következménye van. Az odatartozás jogához tartozik az is, hogy aki kitöltötte a sorsa szerinti életidejét, annak szabad legyen elmennie, ezzel beteljesíthesse a sorsát.

A hely törvénye

Ez a törvény azt jelenti, hogy aki előbb érkezett a családrendszerbe, annak elsőbbsége van mindazokkal szemben, akik később érkeztek. A helyek sorrendje ugyanakkor egy rangsort is jelent. Ez vonatkozik a legalapvetőbb elsőbbségre, ami a szülőknek a gyermeküket megelőzően van, valamint vonatkozik a testvérek születési sorrendjére, és a párkapcsolatok egymásutániságára is. Ha valaki akarva, vagy akár tudatlanul beáll az őt meg nem illető helyre, megsérti ezt a törvényt. 
Ehhez a törvényhez tartozik  az adás és az elfogadás rendje.  Aki előbb érkezett, az a Nagy, függetlenül attól, hogy később hogyan alakult a sorsa, a később érkező pedig a Kicsi. A Nagy ad, és a Kicsi elfogad. A Nagy korábban a nála Nagyobbtól kapott, és a Kicsi majd tovább ad a nála Kisebbnek. 
Az adás és az elfogadás egy felülről lefelé áramlás, amely az első embertől hozzánk hozta az életet a szüleinken, az ő szüleiken, és az ő szüleiken … keresztül. Ez az áramlás megfigyelhető a testvérek sorában is. A Nagyobb ad a Kisebbnek. A párkapcsolatokban a korábban érkezett a kapcsolatból való kilépésével ad helyet a következőnek.

Az adok-kapok egyensúlya

Ez a szabályszerűség az egyenrangú, egy szintű kapcsolatokra, párkapcsolat, munkatársi és baráti kapcsolatokra érvényes. Ha valaki kap, az adós lesz. Neki is adnia kell ahhoz, hogy az egyensúly helyreálljon. Az így alakuló kapcsolat kiegyensúlyozottá válik ezáltal. Az adok-kapok egyensúlyának elbillenése a kapcsolat felbomlását eredményezheti, mert az adós általában nem tudja elviselni a kiegyenlítetlenség miatt rá nehezedő súlyt, vagyis nem tud már tovább elfogadni.

Mitől sérülhet a rend?

A családrendszerben rend uralkodik, amely az alábbi esetekben sérülhet:

  • a családban a halva született gyermeknek nevet sem adnak, és többet nem beszélnek róla, mintha meg sem történt volna. Ilyen esetben a halva született odatartozásának joga sérül, és ha később testvér születik, aki azt hiszi magáról, hogy ő az elsőszülött, akkor a sorrend is sérül.
  • hasonló a helyzet, ha a testvérek sorában van egy másik kapcsolatból született gyermek is, akiről a testvérek nem tudnak; így sérül az odatartozás joga, illetve „helye” sincs a családban
  • elképzelhető, hogy egy terhesség ikerterhességnek indul. Az egyik magzat elhal, a másik élve születik. Az elhalt magzatról sem az anya, sem az élve született gyermek nem tud. Csak az élve született lelke hiányolja, hiszen az a magzat is a családhoz tartozik. Ilyenkor egy nagy űrt érezhet a megszületett gyermek; érezheti, hogy valaki hiányzik neki, de igazából nem is tudja megfogalmazni.
  • párkapcsolatok esetében sérül a rend, ha megpróbáljuk kizárni, elfelejteni az első, előző kapcsolatokat;
  • ha valaki erőszak áldozata lett, ami titokként ott lebeg, akkor szintén mindkét törvény sérül. A családhoz tartozó áldozat sorsát az elhallgatással nem tisztelik, és az erőszakot elkövetőről pedig tudomást sem vesznek, kitagadják
  • ha az egyik szülő egyedül neveli a gyermekét, és egyenrangúként kezeli, gyakran válik a gyermek az őt nevelő szülő partnerévé
  • egy gyermek tiszta lelke egy nehéz sorsú családtag életét kezdi el élni, segítségedre sietve a lelkének, akkor fölé helyezkedik, nagyobb lesz. Így nem tudja a saját életét élni. Ez esetben is sérül a rend.

BEJELENTKEZÉS és INFORMÁCIÓ:

0620-984-8936
info@harmoniapont.hu
www.harmoniapont.hu

IDŐPONT:
előjegyzés szerint

kineziológus

Colorado System mester-tanár

grafotherápia tanácsadó