Please enable JS

Kineziológia

A kineziológia lényege

A kineziológia képesség, - készség, - és személyiségfejlesztő prevenciós jellegű holisztikus módszer.

Célja a jelenbeli és múltbeli stresszek feloldása speciális korrekciós technikák segítségével. Ezáltal energetikai egyensúlyt hoz létre a testben és így segít beindítani a test öngyógyító folyamatait. A kineziológia görög szóösszetétel, kinesis=mozgás, logos=tan, vagyis a mozgás tudománya.

Főbb jellemzői:

 • a pszichológia és pedagógia határterületén lévő öngyógyító és terápiás módszer
 • nem diagnosztizál és hagyományos értelemben nem gyógyít
 • a testen belüli működések és a testfunkciók integrációjával foglalkozik
 • eszközöket nyújt a test működésének feltérképezéséhez
 • a test működésével kapcsolatos egészségügyi problémákat kezeli természetes módszerekkel

Feladata: megtalálni azokat a problémákat, amelyek gátolják a test normális állapotba való visszatérését. A cél nem a test meggyógyítása, hanem lehetővé tenni a test számára az öngyógyítást, kívülről eljutni a "belső gyógyítóhoz".

 

 

 

A KINEZIOLÓGIA TÖRTÉNETE

Az 1960-as évek elején Dr. Georg Goodheardt amerikai kiropraktőr (csontkovács) dolgozta ki az izmok vizsgálatának és tesztelésének koncepcióját. A kiropraktikában a kiegyensúlyozatlanságot és a fájdalmat a csontokban diagnosztizálják és kezelik. Azt az izmot kezelik, amelyik görcsöl és fáj. Goodheardt felfedezte, hogy a fájdalomért sokszor nem a görcsös izom, hanem annak ellenpárja a felelős. Minden izompárnak harmonikusan együtt kell dolgoznia. Ha az egyik izom megfeszül, a másiknak (az ellenpárnak) lazítania kell, hogy képes legyen a feszes izmot kompenzálni. Goodheardt alapvető felfedezése, hogy nem a görcsös izmot kell kezelni, hanem a gyenge ellenpárt kell aktivizálni, hogy elérjük az egyensúlyt, a fájdalommentességet és a fájdalomcsillapítást. A vizsgálatnak ezt a módját Dr. Georg Goodheardt "applied kinesiology"-nak vagyis alkalmazott kineziológiának nevezte el.

Ő hozta elsőként összefüggésbe az egyes izmokat a különböző neurolymphatikus és neurovascularis pontokkal illetve 1970-ben a kínai orvoslásból ismert 12+2 fő meridiánnal.

Kezdetben tehát a kineziológia kiropraktikai mesterség volt, és csak később, az izomtesztelés által nyert új dimenziót.

Goodheardt körül később kialakult egy kisebb szakmai csoport (David Walther, John F. Thie, Sheldon Deal), ami nagyban hozzájárult a kineziológia további fejlődéséhez.

John F. Thie 1973-ban jelentette meg laikusoknak szánt könyvét az alkalmazott kineziológiáról Gyógyító érintés címmel (Touch for Health), melyben a 48 izmot egységes rendszerbe ötvözte a meridiánokkal, szervekkel, hozzákapcsolva a neurolimphatikus és neurovascularis pontokat.

Dr. Paul E. Dennison 1969-ben megnyitotta első, a gyermekek olvasását segítő oktatóközpontját. 1971-ben két iskolapszichológussal, Domannal és Delacatoval fejlesztette tovább módszerét, melyből létrehozta az EDU-kineziológiát (Brain Gym). Ez a módszer elsősorban a tanulási nehézségek feloldását, a látás, hallás, mozgáskordináció összehangolását célozza.

A One Brain (egy agy) vagy más néven Three in One Concept megalapítói Gordon Stokes, Daniel Whiteside és Candace Callaway. 1972 óta alakul és fejlődik a módszer, mely tartalmában integrált agyműködést jelent. Lényege, hogy izomtesztelessél megkeresi azokat az életkorokat, ahol negatív stressz hatására a két agyfélteke szétkapcsolt és nem tudtunk tudatosan választani, döntést hozni.

Magyarországra 1991-ben hozta el a módszert Carol Ann Hontz, 1997-óta pedig hivatalosan elfogadott államilag elismert természetgy

 

 

 

A KINEZIOLÓGIA ÁGAI

1. Alkalmazott kineziológia

Az alkalmazott kineziológiát (AK) Dr. Georg Goodheart dolgozta ki a Palmer által leírt egészség-háromszögből. Lényege, hogy az ember akkor egészséges, ha a háromszög mindhárom oldala (strukturális, emocionális, kémiai) egyensúlyban van. Vagyis ha valamelyik terület nagyobb terhelést kap, akkor a másik kettő is torzulni fog. Ezért meg kell teremteni az egyensúlyt a három oldal között.

2. Touch for Health

1973-ban jelentette meg John F. Thie laikusoknak szánt könyvét az alkalmazott kineziológiáról Gyógyító érintés címmel. A Touch for Health ötvözi a hagyományos kínai gyógyászat, a kiropraktika, a naturopathia és az osteopathia elemeit. Mind a 48 izomhoz hozzárendeli a meridiánokat, szerveket, érzelmeket, egységes rendszerbe ötvözve azt. Mivel az izmokban tárolt stressz energetikai blokkokat hoz létre, ezért kialakulhatnak a fizikai betegségek, tünetek, mozgásrendszeri deformitások. Ezzel a módszerrel elvégezhető az egész test energetikai feltérképezése, helyreállítható a test energetikai egyensúlya, az izmok működése.

3. Edu-kineziológia (Brain Gym)

Az Edu-kineziológia megalapítója Dr. Paul E. Dennison pedagógus.
A szó a latin educare (kivonás, kihozás) és kinesis (mozgás) szavakból ered. A mozgás tanának, vagy képzett mozgásnak fordíthatjuk.
Alapfilozófiája, hogy az ember természetes állapota a test és a szellem integrációja.
Az Edu-kineziológia lehetové teszi, hogy meghatározott mozgások által felszínre kerüljenek rejtett tanulási képességeink.

A módszer célja:

 • mozgás-koordináció harmonizálása
 • saját optimális tempó kialakítása
 • térérzet formálása
 • térviszonyok megfelelő észlelése
 • optimális önértékelés kialakítása

Az integrált agyműködés (vagyis a jobb és a bal agyfélteke harmonikus működése) megmutatkozik az írásban, olvasásban, harmonikus mozgásban. Amennyiben viszont agyféltekéink nem megfelelően működnek (pl. az átkapcsolás a jobb agyféltekéről a balra vagy fordítva) kialakul a dyslexia, ami a kineziológiában minden valamire való képtelenségünket jelenti. (pl. diszlexia, diszgráfia, diszkalkulia stb.)
A diszlexia olyan működési zavar, melynek oka a tanulás során jelentkezett érzelmi stressz, mely lelki vakfoltot hoz létre. Ennek "segítségével" megtagadjuk, hogy képesek vagyunk valamit megtanulni, megtenni.

4. One Brain /Three in One Concept

Mint ahogy a módszer neve is mutatja (egy agy) integrált (egységes) agyműködést jelent. A One Brain rendszer korregresszióval dolgozik, vagyis izomteszteléssel megkeresi azokat az életkorokat a múltban, amely a kliens problémájával összefüggésbe hozható és meghatározott korrekciókkal feloldja ezeket a negatív emlékeket, így ezek nem lesznek már hatással rá a jelenben illetve a jövőben.
Mindenfajta stressz (félelem, fájdalom, fájdalomtól való félelem) energiablokkokat hoz létre a testben, mely megakadályozza a testben lévő energia szabad áramlását. Ismétlődés hatására ezek megbetegíthetik testünket, pszichénket. A korrekció során helyreállítjuk a test energia-egyensúlyát és beindul a test öngyógyító folyamata.
Az oldás eredménye: a szituáció emléke létezik, de nincs emocionális töltete.
A módszer segít minket a múlt hatásainak megváltoztatásában és a kívánt jövő elérésében.

A 4 fő kineziológia ág mellett léteznek még speciális ágazatok is. Ilyen pl. a viselkedés kineziológia, a hyperton-X, a biokineziológia, a health kineziológia, a klinikai kineziológia, a wellness-kineziológia stb.

 

 

 

A kineziológia alapja: az izomtesztelés

A kineziológiai izomtesztelés, mint biofeedback lehetővé teszi, hogy tudatos emlékezés nélkül is felderítsük azokat az eseményeket, melyek egymásra épülve létrehozták jelenbeli problémánkat. Mivel fogantatásunktól kezdve - minden minket ért inger elraktározódik a testünkben (sejtmemóriánkban), ezért minden információ, ami velünk történik lehívható a test memóriájából. Sőt, mivel az izmok és az agy között kölcsönhatás van, ezért a teszteléssel vissza is lehet hatni a testre és az agyra.

Az izomtesztelés legfőbb előnyei:

 • gyors
 • egyszerű
 • megbízható
 • precíz
 • fájdalommentes

De hogy történik mindez? A kineziológus gyengéden nyomást gyakorol a kliens kinyújtott alkarjára, mely vagy erősen tart (ha a kérdés őt nem stresszeli) vagy elernyed (ha a kérdés stresszként hat rá). Ezen kívül direkt kérdéseket is intézhetünk a kliens "belső tudásához", melyekre egyenes igen/nem válaszokat kapunk.

 

 

 

AZ OLDÁS

A kineziológiai oldás során (a kezeléseket így hívjuk, mert energetikai blokkok feloldásáról van szó) izomteszteléssel megkeressük azokat az életkorokat, ahol jelenlegi problémánk oka gyökerezik. Itt feltárjuk azt az eseményt, (érzelmet, személyeket stb.) (azt a negatív stresszt), ami jelen problémánkat létrehozta.

Ezután megnézzük, hogy ez a múltbeli esemény hogyan kapcsolható össze jelenlegi élethelyzetünkkel, problémánkkal, megpróbálunk párhuzamot vonni és megérteni jelen viselkedésünket a múlt tükrében. Hiszen minden döntésünk, viselkedésünk, választásunk egy régi tudatalatti minta szerint történik, amit vagy generációsan öröklünk őseinktől vagy mi alakítunk ki magunknak életünk során. Ezeket a negatív hitrendszeri berögződéseket próbáljuk meg felszínre hozni, feloldani és megadni az esélyt egy új tudatos választásnak.

A felszínre hozott negatív emlékeket meghatározott korrekcióval feloldjuk (ezek lehetnek egyszerű tornagyakorlathoz hasonló mozgások, akupresszúrás pontok masszírozása, vizualizáció stb.) így a test/psziché az érzelmi stressz feloldása után elindul az öngyógyulás felé.

 

 

 

Milyen problémáknál segít?

 • tanulási nehézségek (diszlexia, diszgráfia, diszkalkulia)
 • beilleszkedési zavarok
 • magatartási problémák
 • önértékelési zavarok (önbizalomhiány, gátlásosság)
 • családi és egyéb kapcsolatok rendezetlensége
 • allergia
 • fóbiák, félelmek
 • pánikbetegség
 • kommunikációs blokkok
 • szexuális zavarok
 • alvási zavar
 • fejfájás
 • meddőség

Ezen kívül akkor is várlak szeretettel, ha nem konkrét betegséggel keresel fel, hanem:

 • szeretnél életminőségeden javítani
 • fejlesztenéd képességeidet, kreativitásodat
 • jobban megismernéd önmagadat, illetve környezeted
 • szeretnéd megtalálni életcélodat
 • szeretnéd életedet tudatosabban élni és irányítani
 • harmonikusabban élnél önmagaddal és a világgal
 • növelnéd energiaszintedet és vitalitásodat

 

 

 

Gyakori kérdések

1. Hány oldásra lesz szükség a probléma megszüntetéséhez illetve ez mitől függ?

Már az első oldás után tapasztalható általában javulás, de egy konkrét probléma feloldásához 4-5 alkalmat szoktam javasolni. Ez függ a probléma mélységétől, illetve a kliens motivációjától is a változásra.

2. Ki lehet-e tesztelni már az elején, hogy hány oldásra lesz szükség?

Ki lehet tesztelni, de én nem szoktam. Ez már egyfajta hitrendszer lenne és a kineziológus nem dolgozik hitrendszerrel. Nem tudhatjuk előre, hogy mennyi idő alatt "épül be" az oldás, mi történik vele a következő héten, mennyire akarja ő is a változást.

3. Milyen gyakran kell járnom kineziológushoz?

Ezt én ki szoktam tesztelni az oldás végén, hiszen a test jobban tudja, mikor van szüksége a kliensnek a következő oldásra. Két találkozás között azonban 1-2 hétnek el kell telnie.

4. Kell-e valamit vinnem az oldásra?

Nem. Csak önmagadat.

5. Lehetek-e őszinte?

Igen, elsősorban azért, mert a kineziológusnak titoktartási kötelezettsége van. Így minden, ami elhangzik az oldás során szigorúan kettőnk között marad. Másodsorban pedig hazudni nem érdemes, hiszen azért jössz el hozzám, hogy a problémáid okát feltárjuk, és megoldást találjunk egy tudatosabb, harmonikusabb élet kialakításához. Ha azonban nem az igazat mondod, akkor a remélt javulás elmaradhat.

6. Csak kíváncsi vagyok erre az egészre, de nincs különösebben "nagy" problémám. Felkereshetem-e akkor is?

Természetesen. Sokan keresnek fel úgy, hogy egyszerűen úgy érzik, szükségük van némi önismeretre, személyiségfejlődésre és szeretnék, ha az életük egyszerűen csak gördülékenyebb, harmonikusabb lenne.

7. Lehet-e kisbabát oldani?

Lehet, úgynevezett surrogate-oldással, ami azt jelenti, hogy a szülőn keresztül végezzük az oldást a babára.

 

 

 

A "jó" kineziológus

 • segíti kliensét életmódja, életvitele, életszemlélete megújításában
 • testi, lelki érzelmi egészsége megőrzésében
 • betegségek megelőzésében és gyógyításában
 • a betegségek mögött húzódó lelki problémák feltárásában
 • személyiségfejlődésben
 • képesség, és készségfejlődésben
 • minőségileg jobb élet kialakításában

BEJELENTKEZÉS és INFORMÁCIÓ:

0620-984-8936
info@harmoniapont.hu
www.harmoniapont.hu

IDŐPONT:
előjegyzés szerint

kineziológus

Colorado System mester-tanár

grafotherápia tanácsadó